Проф. Иван Миланов: Болките в гърба в млада възраст са предвестник на депресия

от framar.bg - от дата: 08-12-2011 г.

  Независимо от възрастта или пола, всеки човек се е сблъсквал с най-честите болки - в шията, гърба и кръста. Кои са техните причинители, как можем да ги избегнем и защо те са опасни? Отговорите на тези и още някои въпроси дава член-кореспондент проф. Иван Миланов от MБАЛНП "Св. Наум" в София.

  - Проф. Миланов, кои са причинителите на болките в шията, гърба и кръста?

  - Изправеният стоеж на човека, ежедневните натоварвания - поради седене в неудобна поза, най-често пред компютъра, наднорменото тегло и не на последно място - наследственото предразположение. След 30 г. се добавя и факторът остаряване на тъканите на тялото и гръбнака. Те започват да губят възможността да свързват водни молекули. Това е видимо първо в кожата на човека, а по-късно започва да променя механиката на гръбначния стълб. Развиват се предпоставки за дискова херния. От друга страна, в съвременното общество движенията са малко. Това води до детренираност на мускулите, които подкрепят гръбнака. Всички тези фактори в края на краищата нарушават биомеханиката на гръбнака, който трябва да носи тежестта на цялото тяло. А това способства за по-бързото износване на прешлените на гръбнака.

  - Защо те тормозят не само възрастни хора, но и младите в активна възраст?

  - При млади хора, поради голямата подвижност на гръбнака, често се претоварват мускулите около него. Претоварвания във фитнеса, стреса и неудобната работна поза също са важен фактор. При млади хора основната причина е мускулният спазъм, който настъпва в резултат на тези претоварвания. На практика с остаряването подвижността на гръбнака намалява и по-честа причина за болката започва да става развитието на шипове вследствие на нарушената биомеханика на гръбнака.

  - Може ли тези болки да са предвестник на някакви други заболявания? Какви?

  - Болките в млада възраст са предвестник на стреса и евентуално на депресия при предразположени хора. В напреднала възраст само показват, че човек е остарял.

  - Има ли подходяща профилактика за тези болки и каква е тя?

  - Профилактика има, но тя трябва да започне в млада възраст. Свързана е с избягване на необичайна физическа дейност, вдигане на тежести. Човек трябва да стои на работния си стол с удобно облегнат гръб, а не приведен напред. Трябва да спи на удобен матрак, който не позволява изкривяване на гръбнака. Трябва да тренира мускулите чрез подходящи упражнения. Посещението на фитнес от хора, които нямат необходимия тренинг, може да доведе до преразтягане на мускулите и сухожилията около гръбнака и поява на хронични болки.

  - До какви последствия може да доведат тези болки и можем ли да ги избегнем? Как?

  - Обичайните последици са дискова херния, шипове и стесняване на гръбначния канал. Тези водят вече не само до болки, но и до засягане на периферните нерви с нарушение на походката и инвалидизация. За да избегнем усложненията, трябва при първите болки да потърсим специалист невролог.

  - По какъв начин лекуваме болките?

  - Лечението е свързано с прием на мускулни релаксанти и нестероидни противовъзпалителни средства. Физиотерапията също е полезна.

  - Има ли подходящи и неподходящи спортове?

  - Подходящите спортове са плуване и специфични упражнения, предписвани от специалист. Целта е да се укрепят мускулите на гръбнака. Не са подходящи силови спортове, фитнес, вдигане на тежести, тичане, футбол и ски.

За www.framar.bg от: Стандарт Нюз - информационна агенция

 

Сподели