Проф. Иван Миланов: Не подценявайте главоболието

http://www.bestdoctors.bg/article/id/847692

Пролет Велкова

Интервю с член-кореспондент проф. Иван Миланов, дмн, национален консултант по нервни болести.

 

Кога се ходи на невролог?

В България, може би и в цял свят, съществува един страх от психиатрите. Хората се страхуват да отидат на психиатър. Затова голяма част от хората, които имат такива леки проблеми - депресия, не могат да спят, отиват първо при невролога. Такива неща и невролозите лекуват. Неволята ги е научила, защото повечето хора не искат да ходят на психиатър. Когато вече говорим за по-сериозно разтройство, тези хора също понякога попадат при нас, а ние ги пренасочваме към психиатър. Ако направите анкета сред хората, които чакат пред неврологичния кабинет, това ще са хора с главоболие, с болки в гърба и може би хора с безсъние. Това са най-масовите. Главоболието може би е най-често срещано. Но хората не винаги ходят на лекар. Много често отиват в аптеката, купуват си нещо обезболяващо, което е опасна практика и не бива да се прави.

Защо е опасно?

Преди 20 години се виждам с моя съученичка, която ми каза, че има главоболие, но си взима обезболяващи и се оправя. Казах й - ела да те прегледам. Тя каза - добре, ще дойда, но не дойде. Почина, оказа се тумор на мозъка. Това е много малко вероятно, не искам никого да стресирам, но колкото и малко вероятно да е, ако се падне на теб, е 100% вероятно. По-голямата част от причините за главоболие са стрес, преумора, депресия. Това е ежедневието. При някои хора, които имат по-слаби нерви, както казва народът, се развива едно главоболие, ние го наричаме тензионно главоболие (от тензия, което означава напрежение на мускула), това е най-срещаното главоболие.

Помагат ли аспиринът и аналгинът?

За съжаление, временно. Това е втората причина, поради която не бива да се самолекуваш, защото приемът на аспирин и аналгин води до усложнение на главоболието, което после неврологът много трудно може да оправи. Има специфични медикаменти. Аналгетиците наистина много битуват сред българите като нещо, което е много хубаво и помага. То помага, ако днес случайно те заболи глава и те заболи пак след пет години. В противен случай има специфични лекарства, които са за този тип главоболие - за мигрена има едни, за тензионно главоболие има други и т. н., които нямат страничните ефекти.

Предполагам, не е лесно невролозите да установите причината за главоболието?

Не е лесно. В общи линии това минава през едни изследвания, за да се отхвърлят лошите диагнози, след което има клинични критерии, по които се поставя диагнозата. Тензионното главоболие донякъде е много лесно като диагностика, защото когато пипаш мускулите около главата на човека, те са болезнени.

А мигрената?

Аз обичам да давам един пример - как в средните векове е било модерно богатите да имат мигрена, колко от тях са имали мирена, не ясно. Но всъщност 18 процента от населението боледува от мигрена. Не е малко. Повечето са жени, по-малко са мъже, не е ясно защо. Има много хубави медикаменти, които са строго специфични само за мигрена. Те не помагат при тензионно главоболие, но само за мигрена са великолепни, блокират главоболието, то е придружено винаги от гадене, пациентът не може да отиде на работа и при пристъп губи по един-два работни дни. С тези медикаменти за около час се блокира главоболието.

Лекува ли се мигрената?

Лечението на цялата медицина е поддържащо. Но в нашите очи това е лечението. Хората са умирали от диабет, когато не е имало инсулин. Откакто има инсулин не е редно да умира човек с диабет. Същото е положението с пациентите с Паркинсонова болест и т. н. Когато има нещо, което поддържа качеството на живот на човека и неговото здравословно състояние, ние смятаме, че от лекарска гледна точка това е лечение. Пациентът иска да бъде излекуван завинаги, но това съвременната медицина не го владее още.

Болките в гърба?

Болките в гърба нарастват по честота по простата причина, че всички ползваме компютри. Работата на компютър е работа във фиксирана работна поза, при която гърбът не е в удобна позиция, защото човекът е наведен напред. Тази работна поза води до претоварване на гръбначния стълб. Има и хора, които по цял ден са на крак, по цял ден са в движение, там се натоварват по-скоро лумбалните прешлени. В общи линии след 25-годишна възраст са нещо много често срещано. От една страна са дисковите хернии, които не са чак толкова честа причина, по-скоро са болки, свързани с претоварване на мускулите и на сухожилията на гръбнака.

Като изпитва човек болка в гърба по-често, какво да направи?

Поне първият път трябва да дойде при нас. След това е ясно за какво става дума. Фитнесът, разбира се, е подходящ, масажите, т. е. процедури, които да разтоварят претоварените мускули на гърба. Например плуването е много хубав спорт, който много разтоварва тези мускули.

Пороците, вредните навици - цигари, алкохол, могат ли да бъдат полезни?

Аз затова не обичам тази дума - пороци, защото всяко нещо може да е полезно, поне двузначно. Няма спор, че тютюнопушенето е много вредно по отношение на сърцето, на кръвоносната система, увеличава броя на инсултите, на сърдечните инфаркти, спор няма по този въпрос. Спор може да има за това дали е причина за рак на белия дроб. Но това, което със сигурност се доказа, е, че поради неясни напълно причини то предпазва от развитие на Паркинсонова болест и деменция. Тези две заболявания с а в групата на т. нар. невродегенеративни.

Сподели